Turkije Informatie

Turkije: een land dat op twee continenten ligt. Totale oppervlakte van de Turkse republiek (Türkiye Cumhuriyeti) bedraagt 780.576 km. De Turkse landstreek Trakya (Thracië) beslaat slechts 3 % hiervan en ligt op het Europese continent. De resterende 97 % ligt op het West-Aziatische schiereiland, dat Klein-Azië of Anatolië genoemd wordt. De republiek wordt omringd door Griekenland, Bulgarije, Rusland, Iran, Irak, en Syrië. Tweederde deel van de landsgrenzen bestaat uit zeekust (het land heeft een kustlijn van maar liefst 8000 km) maar het aantal stranden is gering door het bergachtige landschap. 
Het land wordt beheerst door twee bergketens; het Taurus gebergte in het zuiden en het Pontisch gebergte in het noorden. Het noorden van het land wordt begrenst door het 1100 kilometer lange en 150 kilometer brede Pontisch gebergte. Het Taurus- en het Pontisch gebergte ontmoeten elkaar in het oosten van het land en vormen daar samen een langzaam stijgend hooggebergte dat over brede streken hoogtes van 4000 m of meer bereikt en op sommige plekken eeuwige sneeuw kent. Het Pontische gebergte aan noord deel van Turkije lijkt qua flora op die van de Alpen. Aan de Middellandse zeekust bepaalt het Taurus-gebergte het landschap. Dit kent een begroeiing die gelijk is aan de flora van de andere Middellandse zeelanden; lage struikjes, naald bossen en palmen. 
De ongekende variatie aan landschappen maakt Turkije zeer fascinerend. Hoge bergketens met eeuwige sneeuw, uitgestrekte steppen, rivieren, meren, vruchtbare valleien en groene kuststroken maken Turkije tot een paradijs voor de liefhebber van de ongerepte natuur. 
De flora wordt bepaald door de verschillende geografische gebieden: het stoffige centrum van de Anatolische hoogvlakten kent vrijwel geen interessante begroeiing, terwijl de Zwarte zee tot aan de kust bedekt is met uitgestrekte wouden en theeplantages. Op verscheidene plaatsen in Turkije kan men in de natuur veel verschillende wilde diersoorten tegenkomen. Onder meer op de beboste hellingen van de Anatolische hoogvlakte in het Hakkari-gebergte, gelegen in het zuid-oosten van Turkije, het Taurus-gebergte en in bepaalde delen van het Pontisch gebergte (Zwarte Zeegebied ) komen veel bruine beren en wolven voor. In de meer afgelegen streken, op de steppen, leven jakhalzen en vossen. In de bossen bij de kust leven ook andere zeldzame zoogdieren, zoals de gestreepte hyena, lynx, wilde zwijnen en reeën, herten, steenbokken (ibex) , gemsen, jackhalsen, vossen, gazelles, en wilde schapen.

Geschiedenis Turkije
Anatolië, het grote schiereiland waar Turkije op ligt heeft een bijzonder rijke geschiedenis van vele verschillende volkeren.De gebeurtenissen in Anatolië hebben in meer of mindere mate invloed gehad op de Europese cultuur.
Slechts enkele simpele voorbeelden maken dit duidelijk: Troje, Pergament papier, eerste geldmunt, Apostel Paulus, Sint Nicolaus en vele meer. Circa de laatste 1000 jaar hebben de Turken een gemeenschappelijke geschiedenis met Anatolië. Er is veel literatuur te vinden over de geschiedenis van Anatolië, het Seldjoeken rijk, het Osmaanse rijk en uiteindelijk Ataturk. Echter door beperkte financiële middelen van Turkije en het geringe interesse van westerse archeologen is er relatief weinig bekend over de geschiedenis van de Turken voordat ze Centraal-Azië, tussen Mongolië en China, verlieten en langs de Zijderoute meerdere rijken stichtten.

Jaarlijkse Nationale Feestdagen in Turkije

- 1 januari Nieuwjaarsdag
- 23 april Kinderdag
- 19 mei Dag van de jeugd
- 30 augustus Overwinningsdag
- 29 oktober Dag van de Republiek
Op deze dagen zijn de openingstijden van banken, postkantoren en winkels anders of deze zijn geheel gesloten.   

Islamitische Feestdagen:

Vastenmaand Ramadan
Ramadan, in het Turks Ramazan, is de 9de maand van het islamitisch jaar, doordat de islamitische kalender is gebaseerd op de maanstanden, is het islamitisch jaar 11 tot 12 dagen korter dan de Gregoriaanse kalender waardoor de vastenmaand door alle jaargetijden schuift. Het vasten, Saum, is een van de vijf geloofspilaren van de Islam. Het vasten is bedoeld om gelovigen, geduld en zelfdiscipline te leren, bovendien moet het herinneren aan arme en hongerige mensen elders op de wereld. De vastentijd wordt ook gezien als een tijd voor bezinning en versterking van je geloof. Het vasten is een plicht tegenover Allah en wordt als een goede daad beschouwt. Het vasten is niet verplicht voor de volgende groeperingen:

Kinderen voor hun puberteit (circa 12 jaar) 
Soldaten in oorlogstijd 
Reizigers (in de woestijn) 
Zieke of oudere mensen 
Zwangere vrouwen 
Vrouwen tijdens hun menstruatieperiode 
Niet Moslems 
Van de zieken, reizigers en vrouwen in de menstruatie wordt verwacht dat zij het vasten op een later tijdstip inhalen. 
Mensen die niet instaat zijn te vasten zoals zwakke ouderen kunnen volgens de Koran, in plaats van te vasten ook armen helpen. 
Tijdens het vasten van zonsopgang tot zonsondergang is het niet toegestaan om :

te drinken 
te eten 
te roken 
geslachtsgemeenschap te hebben 
Het dagelijkse vasten wordt ’s avonds na zonsondergang verbroken met de IFTAR, een gezamenlijke avondmaal en voor zonsopgang wordt het laatste maal SAHUR genuttigd. 
In de vastentijd nodigt men elkaar uit om gezamenlijk de iftar, avondmaal, te nuttigen. 
De tafels zijn vol met verschillende gerechten, men begint het maal meestal met een glas water en dadels of olijven. 
Het is de tijd voor verzoening en vergiffenis, er mag niet gevloekt worden en men is religieuzer. 
In Turkije lopen tijdens de ramazan, ’s nachts voor zonsopgang, trommelaars door de straten om de mensen te wekken voor de sahur, het ochtendmaal. De bakkers werken 's nachts door om verse, warme brood te bakken , speciaal voor de ramazan wordt er pide gebakken. 
In het tijdperk van de Osmaanse sultans (1299-1923), werden vooral als de vastenmaand in de zomer viel en de nachten kort waren, ’s nachts theatervoorstellingen van Karagöz gegeven en dichters (asik) vertelden nachten lang verhalen en zongen volksliederen.

Suikerfeest - Seker bayrami - Ramazan bayrami
De vastenmaand wordt afgesloten met het 3 dagen durende suikerfeest, seker bayrami, kinderen krijgen cadeaus en men bezoekt de oudere personen. 
Door het ministerie voor religie wordt een tabel voor elke streek uitgegeven met tijden van zonsopgang en zonsondergang. 
Er zijn vele kalenders verkrijgbaar met deze tijden en de tijden voor de dagelijkse gebeden (5*), hierin worden ook koran verzen uitgelegd.

Offer-feest (Kurban bayrami)

Met het offerfeest wordt herdacht hoe profeet Abraham (Ibrahim) zijn enige zoon Isaak voor God, Allah, moest offeren, en engel Gabriël een ram als offer aangebiedt.
Deze gebeurtenis wordt beschreven in de Bijbel, Genesis 22 in het Oude Testament, die ook de basis vormde voor de Koran.
Bij deze gebeurtenis wordt de absolute gehoorzaamheid van profeet Abraham aan God op de proef gesteld.
Het Offerfeest, foutief ook slachtfeest genoemd, is naast het suikerfeest, het belangrijkste feest in de Islam en duurt 4 dagen.
Mensen die genoeg middelen hebben, laten een schaap of koe slachten en delen het vlees met de gemeenschap. 
Door het vlees aan armen te geven wordt aan een andere plicht van de Moslem voldaan, een praktische vorm van naastenliefde. Ipv. vlees kan ook goud of geld gegeven worden.
In de periode tussen het Suikerfeest en het Offerfeest, vindt de pelgrimstocht Hac (Hatj) naar Mekka plaats.

Gebedsoproep vanaf de minaret - Ezan
Vanaf alle minaretten in Turkije worden door de imams 5 keer per dag tot het gebed opgeroepen, deze is in het Arabisch. Een tijdlang werd in Turkije de ezan, gebedsoproep, in het Turks gedaan maar later heeft men daar weer van afgezien.

Hieronder volgt de gebedsoproep door de imam vanaf de minaret met de Nederlandse vertaling:

Allahü ekber
 God is almachtig
 
Allahü ekber 
 God is almachtig 
 
Allahü ekber 
 God is almachtig 
 
Allahü ekber 
 God is almachtig 
 
Eshedü en la ilahe illallah 
 Zonder twijfel er is geen andere God, om te aanbidden 
 
Eshedü en la ilahe illallah 
 Zonder twijfel er is geen andere God, om te aanbidden 
 
Eshedu enne Muhammeden Resulullah 
 Zonder twijfel Mohammed is Gods gezante 
 
Eshedu enne Muhammeden Resulullah 
 Zonder twijfel Mohammed is Gods gezante 
 
Hayyal salah 
 Kom tot het gebed
 
Hayyal salah 
 Kom tot het gebed
 
Hayyal felah 
 Kom tot de verlossing
 
Hayyal felah 
 Kom tot de verlossing
 
Allahü ekber 
 God is almachtig 
 
Allahü ekber 
 God is almachtig 
 
La ilahe illallah
 Er is geen andere God om te aanbidden

Grensdocumenten en Visa

Vooraf of bij boeking verstrekt onze organisatie u algemene informatie over vereiste reisdocumenten en visa. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten en dus wordt van u ook verwacht dat u na boeking controleert of u nog steeds over de juiste grensdocumenten beschikt; deze informatie kan namelijk wijzigen en u ontvangt daarvan geen bericht. U kunt voor de meest recente informatie terecht bij de ambassade of het consulaat van dat land. Informatie over grensdocumenten vindt u ook op de website van de V&V Visumdienst: www.visumdienst.nl (voor Nederland) of Hét Visumburo: www.visum.be(voor Belgie).

 Wij raden u dan ook aan tijdig bij de betrokken autoriteiten aanvullende informatie in te winnen alsmede voor vertrek na te gaan of deze in de tussentijd niet is gewijzigd. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dient u zelf bij de ambassade van het te bezoeken land na te gaan of eventueel afwijkende regels van toepassing zijn met betrekking tot de grensdocumenten.

 Voor Turkije moet uw paspoort gedurende het verblijf geldig zijn. U kunt ook met een geldige Europese identiteitskaart reizen. Bij aankomst op de luchthaven in Turkije dient u een visum aan te schaffen (ca. € 15 p.p., met gepast geld betalen s.v.p.). Wij wijzen u erop dat ook kinderen die in het paspoort van hun ouders vermeld staan, een visum dienen aan te schaffen en dat kinderen vanaf 16 jaar over een eigen geldig identiteitsbewijs dienen te beschikken. Noot: wijzigingen voorbehouden. Actuele informatie omtrent genoemde zaken kunt u altijd aanvragen bij uw boekingskantoor. Visumkosten zijn niet inbegrepen in de reissom.

Online visa 

Uw kunt uw visa vooraf on line boeken en uitprinten dan hoeft u aan de douane niet in de rij te staan. www.evisa.gov.tr/en 

 


 

 
 


 

Contactinformatie

  • Bel naar:+31 (0) 20 717 34 46
  • Email: info@vakantiepot.nl
  • Adresgegevens:Lauernessestraat 20 Hs, 1061EZ Amsterdam-Nederland