Turkije Informatie

Turkije: een land dat op twee continenten ligt. Totale oppervlakte van de Turkse republiek (Türkiye Cumhuriyeti) bedraagt 780.576 km. De Turkse landstreek Trakya (Thracië) beslaat slechts 3 % hiervan en ligt op het Europese continent. De resterende 97 % ligt op het West-Aziatische schiereiland, dat Klein-Azië of Anatolië wordt genoemd. De buur landen van Turkije zijn. Griekenland, Bulgarije, Rusland, Iran, Irak, en Syrië. Kustlijn van Turkije is 8333 km lang met prachtige baaien en stranden.
Het land wordt beheerst door twee bergketens; het Taurus gebergte in het zuiden en het Pontisch gebergte in het noorden. Het noorden van het land wordt begrenst door het 1100 kilometer lange en 150 kilometer brede Pontisch gebergte. Het Taurus- en het Pontisch gebergte ontmoeten elkaar in het oosten van het land en vormen daar samen een langzaam stijgend hooggebergte dat over brede streken hoogtes van 4000 m of meer bereikt en op sommige plekken ligt eeuwige sneeuw. Het Pontische gebergte aan noord deel van Turkije lijkt qua flora op die van de Alpen. Aan de Middellandse zeekust bepaalt het Taurus-gebergte het landschap. Dit kent een begroeiing die gelijk is aan de flora van de andere Middellandse zeelanden; lage struikjes, naald bossen en palmen. 
De ongekende variatie aan landschappen maakt Turkije zeer fascinerend. Hoge bergketens met eeuwige sneeuw, uitgestrekte steppen, rivieren, meren, vruchtbare valleien en groene kuststroken maken Turkije tot een paradijs voor de liefhebber van de ongerepte natuur. 
De flora wordt bepaald door de verschillende geografische gebieden: het stoffige centrum van de Anatolische hoogvlakte kent vrijwel geen interessante begroeiing, terwijl de Zwarte zee tot aan de kust bedekt is met uitgestrekte wouden en theeplantages. Op verscheidene plaatsen in Turkije kan men in de natuur veel verschillende wilde diersoorten tegenkomen. Onder meer op de beboste hellingen van de Anatolische hoogvlakte in het Hakkari-gebergte, gelegen in het zuid-oosten van Turkije, het Taurus-gebergte en in bepaalde delen van het Pontisch gebergte (Zwarte Zeegebied ) komen veel bruine beren en wolven voor. In de meer afgelegen streken, op de steppen, leven jakhalzen en vossen. In de bossen bij de kust leven ook andere zeldzame zoogdieren, zoals de gestreepte hyena, lynx, wilde zwijnen en reeën, herten, steenbokken (ibex) , gemsen, jackhalsen, vossen, gazelles, en wilde schapen.

Geschiedenis Turkije
Anatolië, het grote schiereiland waar Turkije op ligt heeft een bijzonder rijke geschiedenis van vele verschillende volkeren.De gebeurtenissen in Anatolië hebben in meer of mindere mate invloed gehad op de Europese cultuur.
Slechts enkele simpele voorbeelden maken dit duidelijk: Troje, Pergament papier, eerste geldmunt, Apostel Paulus, Sint Nicolaus en vele meer. Circa de laatste 1000 jaar hebben de Turken een gemeenschappelijke geschiedenis met Anatolië. Er is veel literatuur te vinden over de geschiedenis van Anatolië, het Seldjoeken rijk, het Osmaanse rijk en uiteindelijk Republiek Turkije opgericht door Mustafa Kemal  Ataturk. Echter door beperkte financiële middelen van Turkije biedt vele antieke steden en regio's uit antieke periode zoals Hattusa, Cappadocie, Pisidisce Antiochie, Pamphilische Perge en Aspendos, İonische Efeze, en Lysische Xanthos en Patara en Troje.

Jaarlijkse Nationale Feestdagen in Turkije

- 1 januari Nieuwjaarsdag
- 23 april Kinderdag
- 19 mei Dag van de jeugd
- 30 augustus Overwinningsdag
- 29 oktober Dag van de Republiek
Op deze dagen zijn de openingstijden van banken, postkantoren en winkels anders of deze zijn geheel gesloten.   

Islamitische Feestdagen:

Vastenmaand Ramadan en Suikerfeest.
Ramadan, in het Turks Ramazan, is de 9de maand van het islamitisch jaar, doordat de islamitische kalender is gebaseerd op de maanstanden, is het islamitisch jaar 11 tot 12 dagen korter dan de Gregoriaanse kalender waardoor de vastenmaand door alle jaargetijden schuift. 

Offerfeest is 60 dagen na het vasten maand.

Grensdocumenten en Visa

Vooraf of bij boeking verstrekt onze organisatie u algemene informatie over vereiste reisdocumenten en visa. U bent zelf verantwoordelijk voor de juiste grensdocumenten en dus wordt van u ook verwacht dat u na boeking controleert of u nog steeds over de juiste grensdocumenten beschikt; deze informatie kan namelijk wijzigen en u ontvangt daarvan geen bericht. U kunt voor de meest recente informatie terecht bij de ambassade of het consulaat van dat land. Informatie over grensdocumenten vindt u ook op de website van de V&V Visumdienst: www.visumdienst.nl (voor Nederland) of Hét Visumburo: www.visum.be(voor Belgie).

 Wij raden u dan ook aan tijdig bij de betrokken autoriteiten aanvullende informatie in te winnen alsmede voor vertrek na te gaan of deze in de tussentijd niet is gewijzigd. Indien u niet de Nederlandse nationaliteit bezit, dient u zelf bij de ambassade van het te bezoeken land na te gaan of eventueel afwijkende regels van toepassing zijn met betrekking tot de grensdocumenten.

 Voor Turkije moet uw paspoort gedurende het verblijf geldig zijn. U kunt ook met een geldige Europese identiteitskaart reizen. Bij aankomst op de luchthaven in Turkije dient u een visum aan te schaffen (ca. € 15 p.p., met gepast geld betalen s.v.p.). Wij wijzen u erop dat ook kinderen die in het paspoort van hun ouders vermeld staan, een visum dienen aan te schaffen en dat kinderen vanaf 16 jaar over een eigen geldig identiteitsbewijs dienen te beschikken. Noot: wijzigingen voorbehouden. Actuele informatie omtrent genoemde zaken kunt u altijd aanvragen bij uw boekingskantoor. Visumkosten zijn niet inbegrepen in de reissom.

Online visa 

Uw kunt uw visa vooraf on line boeken en uitprinten dan hoeft u aan de douane niet in de rij te staan. www.evisa.gov.tr/en 

 


 

 
 


 

Contactinformatie

  • Bel naar:+31 (0) 20 717 34 46
  • Email: info@vakantiepot.nl
  • Adresgegevens:Willem De Zwijgerlaan 207-4h 1056 JP Amsterdam - Nederland